11 tips om met (extreme) hitte om te gaan

Pluszorg - Van kwaliteit van zorg, naar kwaliteit van leven

11 tips om met (extreme) hitte om te gaan

Hitte! De zomer van 2016 is tot nu toe wispelturig. Het weer gaat heen en weer. Van druilerig en koud naar warme zomerdagen.

Voor extreme hitte wat tips op een rij:

 1. Drink minstens twee liter vocht: Water, vruchtensap of kruidenthee: drink minstens twee liter op een dag. Als je veel zweet zelfs nog meer, ook als je geen dorst hebt. Wees voorzichtig met alcohol en koffie en thee, die ontrekken juist vocht. Als je minder vaak plast dan normaal, of als je urine donkerder wordt is dat een teken dat je te weinig drinkt.

2. Smeer je in: Smeer je goed in tegen de zon en gebruik een hoge beschermingsfactor.

3. Ga alleen ’s ochtends naar buiten: Als het mogelijk is, blijf dan zoveel mogelijk binnen en ga alleen ’s ochtends naar buiten. Tussen 11.00 uur en 17.00 uur is de zon op haar felst. Voor en na die tijd is het minder heftig buiten.

4. Draag lichte, luchtige kleding: Draag het liefst lichte, luchtige kleding, van linnen of katoen. Bedek je hoofd met een zonneklep of -hoed. Vervang je dekbed voor een laken.

5. Extra aandacht voor wondjes: Als je een wondje hebt: verzorg die extra goed. Zo verklein je de kans dat het gaat ontsteken.

6. Goed eten: Zorg ervoor dat je genoeg eiwitten en vitaminen krijgt en zorg voor voldoende zout. Denk aan groente en fruit en soep, bouillon, melk, ijs of tomatensap. Bewaar eten en drinken op een koele plek, want in de warmte bederft je eten sneller.

7. Maak gezicht, hals, polsen en benen nat: Een nat washandje, of een voetenbadje met koud water, werken verkoelend.

8. Vermijd inspanningen, neem veel rust: Als het heel warm is moeten ouderen inspanningen vermijden en zoveel mogelijk rust nemen.

9. Gebruik ventilatoren of airconditioning: Ventilatoren en airconditioning houden het binnen lekker koel.

10. Vraag familie of buren alert te zijn: Als je alleen woont: vraag familie of buren een oogje in het zeil te houden.

11. Let op jezelf: Hou je gezondheid in de gaten en trek aan de bel als je je niet goed voelt.

Bron : omroepwest.nl