Landelijke mediacampagne gestart om positie van ZorgkaartNederland te versterken

Pluszorg - Van kwaliteit van zorg, naar kwaliteit van leven

Landelijke mediacampagne gestart om positie van ZorgkaartNederland te versterken

Patiëntenfederatie NPCF start op 26 mei een landelijke mediacampagne om de positie van ZorgkaartNederland als “patiëntvriendelijke etalage van de zorg” te versterken.

De NPCF  hoopt vooral meer publieksreacties op de beoordelingssite te genereren. De website is de afgelopen jaren met elke maand een miljoen bezoekers uitgegroeid tot de grootste ervaringssite voor de Nederlandse gezondheidszorg. Inmiddels staan er ruim 320.000 ervaringen op Zorgkaartnederland.nl. Toch is er recentelijk stevige kritiek geweest op ZorgkaartNederland. Door het relatief geringe aantal beoordelingen zeggen de scores op ZorgkaartNederland volgens onderzoekers weinig tot niets over de feitelijke kwaliteit van de zorg.

Volgens NPCF-bestuurder-directeur Dianda Veldman gaan de onderzoekers voorbij aan het wezenlijke belang van de website. “In de jungle van de zorg is er voor patiënten nauwelijks kwaliteitsinformatie te vinden. En al heel moeilijk objectieve informatie”, stelt Veldman in een blog op Skipr.nl. “Laten we dan blij zijn dat we in ieder geval subjectieve informatie hebben. Van patiënten voor patiënten.”

Tezelfdertijd spant de NPCF zich in om het objectieve gehalte van de informatie te versterken door meer reacties te genereren. “Hoe meer waarderingen, hoe betrouwbaarder het beeld dat Zorgkaart geeft”, aldus Veldman. Volgens Veldman ligt de sleutel voor een deel ook bij zorgaanbieders zelf. “Zij zien de patiënt en kunnen hem vragen zijn kritiek te geven. Wat ons betreft maken de zorgverleners die kwaliteitsinformatie beschikbaar voor ZorgkaartNederland. En roepen ze hun patiënten op een waardering te plaatsen.”

Ervaringen delen

PlusZorg stuurt aan alle cliënten of nabestaanden die uit zorg gaan een evaluatiekaartje. Hierop vragen we gericht om feedback om onze dienstverlening verder te kunnen verbeteren. Op dit kaartje staat ook een oproep een opmerking op de website van ZorgkaartNederland te plaatsen. We zijn er trots op dat we ten tijde van het schrijven van dit bericht een gemiddelde beoordeling van een 9.0 hebben op ZorgkaartNederland. De feedback nemen we hoog op.

Evaluatiekaart PlusZorg          Evaluatiekaart PlusZorg