“De dag dat we ’s nachts samen series keken”

Pluszorg - Van kwaliteit van zorg, naar kwaliteit van leven

“De dag dat we ’s nachts samen series keken”

het verhaal van medewerker Mariet

“Ik heb ooit de nachtzorg gedaan bij een ernstig zieke mevrouw. Het was slechts voor twee nachten want dan zou de euthanasie al plaatsvinden. Toen ik voor de eerste keer binnen kwam zaten er meerdere mensen in de woonkamer. Ik vroeg me direct af, voor wie kom ik eigenlijk? Mevrouw zag er namelijk nog zo goed uit dat het me niet direct opviel hoe ziek ze was. Op één of andere bijzondere manier had ik gelijk een goede klik met haar. Toen het bezoek naar huis was zei ze: “Zo, we gaan eerst even lekker koffiedrinken.” Vervolgens vertelde ze me dat ze een aantal series voor me had opgezocht zodat ik die vannacht kon kijken. Ik wist niet wat ik hoorde, voor iemand in zo’n situatie. We hebben uiteindelijk heel de nacht samen detectives op tv gekeken en uitgebreide gesprekken gevoerd. Ze kon op een hele mooie en indrukwekkende manier overbrengen hoe zij verlangde naar de euthanasie. Ze wilde zelfs proberen om de euthanasie een aantal uur te vervroegen. De tweede nacht dat ik kwam vertelde ze intens blij dat dit haar gelukt was. En ik was blij voor haar… Dit waren de meest bijzondere nachten uit mijn carrière in de zorg.”