€ 2 miljoen extra vrijwilligers palliatieve zorg

Pluszorg - Van kwaliteit van zorg, naar kwaliteit van leven

€ 2 miljoen extra vrijwilligers palliatieve zorg

€ 2 miljoen extra vrijwilligers palliatieve zorg

Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) stelt vanaf volgend jaar 2 miljoen extra beschikbaar voor vrijwilligers die ondersteuning bieden bij palliatieve zorg. Hierdoor kunnen deze vrijwilligers niet alleen actief zijn bij mensen thuis of in hospices, maar ook in bijvoorbeeld verpleeghuizen en verzorgingshuizen. Van Rijn: ‘De inzet van deze mensen is onbetaalbaar, maar met dit extra geld kunnen zij beter voldoen aan de grotere behoefte aan vrijwillige palliatieve zorg – ook in instellingen. Niets dan waardering voor de mensen die zich hier zo hard voor inzetten.’

Vrijwilligers

Nederland kent zo’n 11.000 vrijwilligers die dit belangrijke werk doen. Zij ondersteunen de mensen die palliatieve zorg ondergaan, de mensen om hen heen en de professionals die deze zorg verlenen. Voor hun inzet ontvangen zij geen vergoeding. Het geld dat in de regeling palliatieve terminale zorg omgaat wordt onder meer besteed aan training en coördinatie van de inzet van vrijwilligers.

Vrijwilligers werkzaam in hospices

PlusZorg levert het nachtpersoneel voor diverse hospices binnen haar werkgebied. Overdag wordt de zorg voor de bewoners van de hospices gedaan door diverse vrijwilligers. De vrijwilligers geven de hospices het aanzien van een bijna-thuis-huis. De vrijwilligers voelen aan wanneer extra gezelschap en een praatje gewenst is of niet. Zij zijn daarmee ook de oren en ogen voor de verzorgenden en verpleegkundigen. Met behulp van inzet is het mogelijk de laatste zorg voor de bewoners tot een bevredigend einde te brengen. PlusZorg is dan ook verheugd met dit budget wat extra beschikbaar gesteld wordt voor de palliatieve zorgverlening.

Daarnaast levert PlusZorg ook veel palliatieve zorg bij mensen in de thuissituatie. Daar komen we veelal in aanraking met familie of vrienden die zichzelf inzetten voor de zorg van een naaste. Het is altijd erg mooi om te zien hoe elk gezin hierin staat en mee omgaat. De extra mogelijkheden die geboden worden om ook in de thuissituatie de inzet van vrijwilligers (financieel) te ondersteunen is uiteraard een erg goed signaal.

 

PlusZorg is gespecialiseerd in palliatieve zorg

PlusZorg is gespecialiseerd in palliatieve zorg