PlusBlog: Iedere Nieuwjaarsgroet is uniek – tips voor de beste wensen

Pluszorg - Van kwaliteit van zorg, naar kwaliteit van leven

PlusBlog: Iedere Nieuwjaarsgroet is uniek – tips voor de beste wensen

De eerste week van het nieuwe jaar staat doorgaans in het teken van collega’s, buren, naasten (en soms vreemden) een ‘Gelukkig nieuwjaar’ wensen. Ook op de kerstborrels en nieuwjaarsrecepties is het gebruikelijk iedereen een gelukkig nieuwjaar te wensen.  Hoe zorg je dat je op een beleefde manier de beste wensen overbrengt? Naast het schudden van iemands hand, is het zoenen natuurlijk een van de meest gebruikte manieren om iemand nieuwjaar te wensen. Doe je dit met iedereen op dezelfde manier? Geef je iedereen een hand of juist drie zoenen?

Hieronder wat tips en richtlijnen rond ‘de beste wensen’ op een rij:

 

Een hand

Een hand kan altijd! Zeker met collega’s of relaties is dit prima. Geef een warme, gemeende handdruk. Het allerbelangrijkste hierbij is dat je laat blijken dat je aandacht hebt voor de persoon tegenover je. De manier waarop je een hand geeft, kan ook helpen om het zoenen te voorkomen. Neem een beetje afstand en houd je arm wat stijver. Dat zorgt ervoor dat mensen minder snel geneigd zijn om naar voren te leunen.

Kussen of niet

Zoenen mag, maar hoeft zeker niet als je dat niet wilt. Als je wel over gaat tot het geven van zoenen  wen jezelf dan aan om er drie te geven. Dit is in het algemeen, in Nederland, het meest gebruikelijk. Zoen altijd links-rechts-links om botsingen te voorkomen. Een tip speciaal voor de heren; je hoort te wachten tot de dame initiatief neemt.

Niet-zoen-excuus: De heersende griepepidemie is een goede smoes. Als je echt ziek bent is het sowieso beter om het zoenen over te slaan. Je doet er niemand een plezier mee als ze hierdoor ook ziek worden.

Alternatieven

Je kunt in de meeste gevallen ook binnenkomen en enthousiast ‘Gelukkig nieuwjaar!’ roepen.

Ook kun je je linkerhand op iemands schouder of onderarm leggen terwijl je elkaars hand schudt, ook hierdoor hebben mensen minder de neiging om te zoenen.

Oprechte aandacht: Kijk iemand echt even een paar seconden aan, bijvoorbeeld tijdens het schudden van de hand, lach erbij en laat ook uit je houding blijken dat je aandacht bij de persoon tegenover je is.

Tot slot

Hoe je het ook doet het belangrijkste is dat je jezelf er goed bij voelt, iedere nieuwjaarswens is immers uniek! Een gelukkig nieuwjaar wensen wordt in ieder geval gedaan tot en met op 6 januari (Drie Koningen). ‘Officieel’ mag het tot de nieuwjaarsreceptie van Koning Willem-Alexander, meestal in de derde week van januari.

Namens PlusZorg: De beste wensen voor 2018!

Bron: Vrouw.nl | Etiquette/imago deskundigeAnne-Marie van Leggelo (founder en directeur van Het Etiquette Bureau)