PlusBlog – Out of the box zorg bij dementie

Pluszorg - Van kwaliteit van zorg, naar kwaliteit van leven

PlusBlog – Out of the box zorg bij dementie

‘Ik neem vandaag mijn hond weer mee’ of ‘de beits en beitel liggen klaar’; het is niet wat een gemiddeld zorgcoördinator wil of zal horen van medewerkers. Wie een dagje meeloopt met het team dat de dementie zorg coördineert binnen PlusZorg weet dat dit soort opmerkingen meer regel zijn dan uitzondering.

Gastgericht zorgverlenen wordt wederom als belangrijk gezien en zoveel mogelijk aansluiten op de wens van de cliënt staat bij steeds meer (thuis)zorg organisaties op de agenda. Zorg op maat is een breed begrip, wat vaak gebruikt wordt in relatie tot thuiszorg. Hoelaat, wanneer en door wie wordt steeds kneedbaarder voor cliënten. Bij PlusZorg kijken we daarbovenop ook graag naar hoe.

Dementie zorg op maat

Mensen die een vorm van dementie hebben zijn vaak gebaat bij een vertrouwde omgeving, vaste gezichten en patronen waar ze zich prettig bij voelen. Dit laatste kan bijvoorbeeld een vorm van dagbesteding zijn, wat diegene een groot deel van zijn of haar leven heeft gedaan, zoals een beroep of hobby. Een mooi voorbeeld is een cliënt die van beroep timmerman was en nu samen met een medewerker 1x in de week aan een vogelhuisje timmert. Of die mevrouw die als kind een hondje had wat ze uren borstelde. De verpleegkundige die drie keer in de week wordt ingezet bij deze mevrouw heeft dus een hond, Boef. Boef gaat mee op de dagen dat zij daar werkt en ligt aan de voeten van mevrouw. Naast dat het plezier brengt voor mevrouw, maakt het haar rustig. Er is namelijk herkenning van het hondje van vroeger. Lag ze voorheen veel stil met haar ogen dicht te wachten tot de dag om is, is er nu steeds meer contact.

Bij PlusZorg vinden we dit mooi. Natuurlijk kijken we kritisch of dit soort dingen verantwoord en  praktisch zijn. Maar als het kan denken en doen we graag buiten die spreekwoordelijke box. Gelukkig hebben we medewerkers die vanuit dezelfde mix van passie en professionaliteit werken.

Zo gaan we samen van kwaliteit van zorg naar kwaliteit van leven! Meer weten over dementie zorg bij PlusZorg, klik hier.