PlusBlog: de waarde van een goed gesprek

Pluszorg - Van kwaliteit van zorg, naar kwaliteit van leven

PlusBlog: de waarde van een goed gesprek

de waarde van een goed gesprek

PlusBlog: de waarde van een goed gesprek

In ons dagelijkse werk zijn we betrokken in allerlei persoonlijke situaties. Medewerkers van PlusZorg werken bij de cliënten thuis in een vaak emotionele fase in het leven. In dat van de cliënten en van hun naasten. Dat maakt het kunnen bespreken van bepaalde onderwerpen erg belangrijk, maar juist ook moeilijk. Niet iedereen durft dingen uit te spreken. Vaak om een ander te willen ontlasten of omdat ze te confronterend zijn. Denk daarbij aan gesprekken over de dood, terugblikken op het leven, of onuitgesproken gevoelens. Terwijl het de persoon zelf juist veel opluchting kan geven. 

Op internet werden we getriggerd door een artikel met tips over hoe je het gesprek aan kunt gaan over zingeving en levensvragen. Een aantal van die tips hebben we aangevuld met eigen ervaring en op een rijtje gezet. De tips kan iedereen helpen een gesprek aan te gaan. Dit is nuttig voor familieleden van iemand die ziek en/of terminaal is. Maar ook bij bijvoorbeeld eenzaamheid, waarbij een luisterend oor een zeldzaam goed is.

Een handig rijtje voor een dierbaar gesprek 

 Wat moet je vooral wel doen: 

  • Iemand uit laten praten
  • Open vragen en doorvragen: “Kunt u me vertellen waarom u dat zo voelt/vindt?”, “Wat voor betekenis heeft die gebeurtenis voor u?”
  • Erken de emoties/gedachten/gevoelens: “ik zie dat het u veel doet”, “ik begrijp dat dit een heftige/bijzondere/mooie periode voor u is geweest”, “ik snap dat u dit belangrijk vindt”
  • Bedank: “wat bijzonder dat u dit met me deelt”, “wat fijn dat u me dit vertelt heeft”
  • Doe een suggestie als dit past: “heeft u dit al eens aan uw zoon/dochter verteld?”, “heeft u die wens al eens met uw man/vrouw gedeeld?”

Wat moet je vooral niet doen: 

  • Het onderwerp veranderen 
  • Het luchtig maken: “ach, morgen schijnt de zon weer”, “gelukkig heeft u nog meer kinderen” 
  • Een oplossing opdringen 

In de haast van de dag, zowel in de zorgverlening als bezoeken van familie en vrienden is er vaak weinig gelegenheid voor een goed gesprek. Probeer te herkennen wanneer iemand ergens mee zit. Ook zijn er mensen die het graag zelf oppervlakkig houden. Soms kan een doortastende vraag ineens tot een heel mooi gesprek leiden.

“Het mooiste geschenk dat je iemand kunt geven is oprechte aandacht”