PlusBlog: een mooi moment voor een compliment!

Pluszorg - Van kwaliteit van zorg, naar kwaliteit van leven

PlusBlog: een mooi moment voor een compliment!

Op 1 maart is het weer Nationale Complimentendag. En daar wijden we graag een artikel aan. We weten allemaal dat een compliment ontvangen een goed gevoel geeft. En toch doen wij “nuchtere Nederlanders” dat maar weinig. Onderzoek wijst uit dat een compliment het één en ander teweeg brengt in ons brein. In dit blog zoomen we in op het mooie effect van een compliment…met de conclusie dat we die vaker zouden moeten geven!

Gelukshormoon

“Uit onderzoek is gebleken dat complimenten en positieve aandacht meer motiveren dan cadeaus, een promotie of contant geld. Complimenten activeren het beloningscentrum van ons brein. De hoeveelheid dopamine neemt toe en dat geeft een goed gevoel.” Bron: psychologisch.nu

Het heeft niet alleen een positief effect voor degene die het compliment ontvangt, maar ook degene die het geeft. Daarom is het belangrijk dat we vaker een compliment uitdelen.

Hoe en wanneer geef je eigenlijk een compliment?

We hebben een aantal tips op een rijtje gezet om een compliment zo krachtig mogelijk over te brengen. Niet alleen de timing is belangrijk, maar ook hoe je het brengt. Tips:

  • Maak een compliment persoonlijk.

welke eigenschap bewonder je van iemand, of wat betekent het voor jou dat iemand iets doet? “Je helpt me enorm door dat te doen, daar ben ik echt heel blij mee” of “ik vind het heel knap dat je altijd aan die kleine dingen denkt”

  • Durf het te zeggen wanneer je het voelt.

Vaak is een compliment een spontaan gevoel, je constateert iets. Hoe directer je dit doet, hoe oprechter het overkomt. Daarnaast verras je iemand er meestal positief mee.

  • Hou het compliment kort en concreet.

Een compliment behoeft geen inleiding. Hoe concreter je het houdt hoe sterker de boodschap. “Goh, wat heeft u een mooie jas aan!”

Complimenten ontvangen

Het is ook een hele kunst om complimenten te ontvangen. Vaak gaan we door complete toelichtingen of een afzwakkende tegenopmerking “vind je? Ik vind dat juist helemaal niet” de kracht van een compliment onderuit halen. Dat is ten eerste voor de complimentenmaker niet leuk, want je ontkracht een goedbedoelde opmerking, maar het is ook helemaal niet nodig. Het is ook een beetje onze cultuur om daar heel bescheiden mee om te gaan. Maar dat is totaal niet nodig. Zeg gewoon “Dankjewel!”of “wat leuk dat je dat zegt!”. Dat geeft jullie beiden een positief gevoel.

Hoe doen we dat bij Pluszorg?

Dat doen we in ieder geval door elk jaar met Nationale Complimentendag op 1 maart de mensen die we belangrijk vinden een kaart met een persoonlijk compliment te sturen. Ook iemand een compliment sturen? Vraag dan een complimentenkaartje aan via info@pluszorg.nl.

Oefening baart kunst

Het schijnt dat des te vaker je een compliment geeft des te meer positieve dingen je constateert en je omgeving dus ook positiever gaat ervaren. Dus probeer het eens uit en geef niet alleen op 1 maart een compliment, maar probeer het iedere dag! Je zult merken dat je je fijner gaat voelen en de mensen om je heen ook.