PlusBlog: Goede palliatieve zorg maakt doodgaan minder moeilijk

Pluszorg - Van kwaliteit van zorg, naar kwaliteit van leven

PlusBlog: Goede palliatieve zorg maakt doodgaan minder moeilijk

Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Hugo de Jonge  sprak zich gister op LinkedIN uit over het belang van palliatieve zorg:

“Praten over de dood is moeilijk. Doodgaan lijkt niet te passen in onze instagramsamenleving. Chazia Mourali pleit ervoor in haar prachtige boek ‘Het einde voor beginners’ de dood de plek te geven die hij verdient, als volwaardig onderdeel van het leven. Goede palliatieve zorg maakt doodgaan minder moeilijk, minder pijnlijk, minder eenzaam. Palliatieve hulp wordt al geleverd door talloze betrokken, liefdevolle vrijwilligers en professionals, bijvoorbeeld in hospices of verpleeghuizen. Maar voordat mensen die zorg hebben gevonden, staan ze soms ook lang in de kou. Het kan allemaal nog beter. We zijn daarom hard bezig om ervoor te zorgen dat mensen daar kunnen overlijden, waar ze zich het prettigst voelen.”  – Hugo de Jonge

Palliatieve zorg in het Groene hart

PlusZorg is een van de grootste aanbieders van palliatieve nacht- en 24uurszorg in de regio Groene Hart. In opdracht van (grote) thuiszorgorganisaties als Vierstroom Zorg Thuis wordt PlusZorg ingevlogen wanneer iemand in de laatste fase van het leven intensieve zorg en begeleiding nodig heeft. Doorgaans in diensten van 8 uur per nacht, maar soms ook 24 uur per dag. Zowel bij mensen thuis als in de Hospices in de regio komen de professionals van PlusZorg en doen zij alles wat nodig is om iemand waardig te laten sterven. Naast de nodige zorg en verpleging, zoals bijvoorbeeld het bedienen van een morfinepomp tegen de pijn, bieden de professionals ook steun en begeleiding aan mantelzorgers en naasten. Deze vaak ingrijpende gebeurtenis kan je immers niet overdoen.

Kwaliteit en ervaring

Met ruim 25 jaar ervaring zijn de professionals van PlusZorg inmiddels echt experts op het gebied van palliatieve zorg. Ze weten als geen ander hoe ze met gepaste afstand aanwezig moeten zijn in de vaak intieme thuissetting. En ze voelen haarfijn aan wanneer ze juist op de voorgrond moeten treden om met daadkracht hun vak te verstaan. Ondanks de schat aan ervaring zijn deze ‘nachtzusters’ naar eigen zeggen nooit te oud om te leren. Eerder deze maand is de speciaal voor PlusZorg ontwikkelde scholing rond het nieuwe Kwaliteitskader Palliatieve zorg (september 2017, IKNL) van start gegaan.

Meer weten over palliatieve zorg?
Wij maakten in 2015  deze infographic rond palliatieve zorg met cijfers en aantallen, in Nederland en een aantal andere landen in Europa, op een rij. Lees hier meer over palliatieve zorg bij PlusZorg.