PlusBlog: Grotere kans op ondervoeding door corona

Pluszorg - Van kwaliteit van zorg, naar kwaliteit van leven

PlusBlog: Grotere kans op ondervoeding door corona

Als gevolg van de coronacrisis lopen ouderen een verhoogd risico op ondervoeding. De Nederlandse Vereniging van Diëtisten schreef op 20 maart, vlak voor de coronacrisis, al een brandbrief aan de Tweede Kamer waarin zij aandacht vroeg voor de voedingssituatie van ouderen. Toen de impact van corona groeide, werd deze noodzaak alleen maar groter. Door de coronacrisis is de thuiszorg afgeschaald  waardoor ouderen meer op zichzelf waren aangewezen. Daarnaast nam de eenzaamheid toe omdat veel ouderen in isolatie zitten en geen of weinig bezoek meer ontvangen. Hierdoor werd het risico op ondervoeding alleen maar groter.

Maar niet alleen in coronatijd is de kans op ondervoeding bij kwetsbare ouderen groot. Onder normale omstandigheden krijgt tussen de 15 en 20 procent van de thuiswonende ouderen structureel onvoldoende essentiële voedingsstoffen binnen. Bij ouderen die afhankelijk zijn van zorg is dit percentage zelfs 30 tot 40 procent! Door ondervoeding neemt het energieniveau af, verliest men spiermassa en daalt de weerstand. Met alle gevolgen van dien; wie niet goed eet, loopt een groter risico om te vallen, is vatbaarder voor ziektes en herstelt langzamer.

Er kunnen veel oorzaken zijn voor ondervoeding. Lichamelijke ongemakken of beperkingen, bijvoorbeeld door ziekte, kunnen ervoor zorgen dat er geen tot weinig eetlust is of eten als fysiek onprettig wordt ervaren. Maar ook gevoelens van angst en eenzaamheid zijn niet bevorderlijk voor een goed eetpatroon.

In september 2018 maakte het journalistieke programma De Monitor een documentaire over ondervoeding bij kwetsbare ouderen in de thuissituatie. Naast een aantal persoonlijke voorbeelden worden ook de knelpunten in beeld gebracht waar zorgmedewerkers en mantelzorgers tegenaan lopen bij het organiseren van maaltijdondersteuning. De uitzending van De Monitor is te zien via de link: https://tvblik.nl/de-monitor/ondervoeding-ouderen

Anno nu is het onderwerp, mede door de maatregelen als gevolg van de coronacrisis, nog altijd actueel, zo blijkt ook uit de eerder genoemde actie van de Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD) om het onderwerp op de politieke agenda te krijgen. Om ook onder zorgprofessionals, zorginstellingen en mantelzorgers de problematiek meer onder de aandacht te brengen is in samenwerking met het Voedingscentrum het initiatief Goed Gevoed Ouder Worden in het leven geroepen. Er is een informatieve website www.goedgevoedouderworden.nl voor ouderen en mantelzorgers met tips, recepten en een zelftest. Daarnaast zijn er ook een infographic en flyer ontwikkeld. Er is een aparte website voor zorgprofessionals.

PlusZorg biedt begeleiding op maat bij cliënten thuis. Soms is dat een luisterend oor of samen een activiteit ondernemen, maar soms is het ook ondersteuning bieden bij het boodschappen doen of een maaltijd klaarmaken. Gezonde voeding is belangrijk, daarom organiseerden wij begin deze maand een gezonde actie! In samenwerking met lokale telers ontvingen al onze begeleidingscliënten uit de vertrouwde handen van de vaste medewerkers een pakketje fruit. Extra vitamines om gezond te blijven met een kaartje om te laten weten dat wij aan ze denken en nog altijd dichtbij zijn. Ruim 100 pakketjes werden door onze medewerkers opgehaald en afgeleverd! De reacties erop waren hartverwarmend, zowel via onze medewerkers als in de vorm van een persoonlijk geschreven kaart, de attentie werd zeer gewaardeerd.