PlusBlog: het zijn de kleine dingen die het doen

Pluszorg - Van kwaliteit van zorg, naar kwaliteit van leven

PlusBlog: het zijn de kleine dingen die het doen

PlusBlog: het zijn de kleine dingen die het doen

Geïnspireerd door een video op LinkedIn, wijden we deze editie aan een bijzonder thema. Een bijzonder simpel thema zelfs, maar met ongelooflijke impact.

Ken je dat gevoel? Je bent druk en een beetje kortaf. Alles wat er nu voor je voeten komt is eigenlijk lastig en slecht getimed. En dan is het de kunst om toch even anders te reageren dan wat voor de hand ligt. Het is vaak een kleine moeite, maar het verschil dat je hiermee kunt maken is vaak groter dan je denkt.

Neem bijvoorbeeld de video die wij pas kregen doorgestuurd. Hierin wordt het verhaal verteld van een taxi chauffeur, die zijn laatste dienst zo snel mogelijk wilde afronden, maar heeft een oude dame in de taxi die een omweg wil maken. Met enige tegenzin voldoet hij toch aan haar verzoek. Aan het einde van de rit blijkt zijn passagier naar een verzorgingstehuis te verhuizen, met niets dan haar koffer en een doos vol foto’s. Door even de tijd te nemen en langs haar favoriete plekken te rijden vol herinneringen had hij haar een cadeau van onschatbare waarde gegeven. Terwijl hij haar verzoek bijna had afgewimpeld.

Dus dat zet aan het denken. In welke situatie ben jij zelf wel eens beland waar je door een kleine actie voor iemand een groot verschil hebt gemaakt?

De persoonlijke ervaring van een collega
“Ik liep haastig naar mijn auto met mobiel in de hand. Halverwege tref ik die oudere meneer die bij mij in de straat woont. Ik zie hem iedere week wel een keer achter zijn rollator voorbij lopen vanuit mijn keukenraam. Langzaam, met grote aandacht en schijnbaar grote moeite, maar altijd kaarsrechtop. Hij groette me in de verte en ik had even zo’n keuze moment: snel in de auto stappen, omdat ik haast heb, of even dat gesprekje aanknopen. Ik koos voor dat laatste. We praatten een paar minuten, midden op straat. Hij was al de hele ochtend onderweg in het dorp en in zijn rollator lag een halfje brood en een pak melk. Ik sprak mijn bewondering uit voor zijn getrouwe wandelingen en ik zei dat ik aan hem eigenlijk wel een goed voorbeeld kon nemen. Ik sport te weinig en heb een zittend beroep. De man had een grote glimlach op zijn gezicht en genoot zichtbaar van dit gesprek. Ik heb hem nog nooit met iemand zien praten, hij loopt altijd alleen voorbij. Daarna stapte ik in mijn auto. Het gesprek had maar een paar minuutjes geduurd en had ook mij blij gemaakt. Zo’n kleine moeite…”

We gaan er zo makkelijk aan voorbij. Die kleine momenten, initiatieven die zo’n mooi effect hebben. In de haast van de dag, of omdat we gewoontedieren zijn en op de automatische piloot functioneren.

Leuk om jezelf uit te dagen dingen eens anders te doen. Durf die ene persoon eens te groeten, die je altijd voorbij ziet fietsen, maar nooit iets zegt. Bied die mevrouw die in de supermarkt net niet bij dat schap kan aan om even te helpen. Of maak een complimentje naar iemand. Zomaar, omdat het kan.

Het zijn tenslotte de kleine dingen die het doen.