PlusBlog: PlusZorg internationaal

Pluszorg - Van kwaliteit van zorg, naar kwaliteit van leven

PlusBlog: PlusZorg internationaal

Bij PlusZorg krijgen we sinds jaar en dag bijzondere en mooie aanvragen binnen onze expertisegebieden palliatieve zorg en zorg en begeleiding rond (beginnende) dementie in de thuissituatie. Dankzij (bijna) 25 jaar ervaring en onze overtuiging ‘ieder mens is uniek, dat willen we graag zo houden’ weten verwijzers, zoals casemanagers, wijkverpleegkundigen en huisartsen, in de regio ons goed te vinden. Met de komst van de digitale snelweg vinden ook mensen met een zorgvraag of hun familie PlusZorg direct, ook als ze buiten ons werkgebied wonen. Inmiddels zijn we dus ook gewend aan vragen van iets verder dan Gouda e.o. maar Zuid Frankrijk was voor ons nieuw!

Een paar weken geleden kregen wij via een contactformulier een vraag binnen van een familie die zorg zochten voor een ouder met dementie in Zuid Frankrijk! De gebruikelijke inwonende hulp ging zelf twee weken met vakantie en alleen blijven kon eigenlijk niet. Misschien dat PlusZorg iemand had die twee weken naar Zuid Frankrijk kon komen? Wat een mooie aanvraag! We hebben de familie gelijk gebeld. We ontdekten hoe lastig het eigenlijk is als je emigreert en dan dementie krijgt. De moedertaal wordt dan vanzelf weer voertaal en in een ander land is dat lastig communiceren. Ook het wonen in een uitgestrekte omgeving wordt een uitdaging als je niet meer zelfstandig kan autorijden.

We beseffen ons wederom hoe kwetsbaar onze doelgroep, mensen met dementie, is en hoe belangrijk de omgeving is. Naast professionele begeleiding of benodigde zorg is een goed netwerk enorm waardevol. Een buurman die een oog in het zeil houdt, een vrijwilliger vanuit de gemeente of kinderen die dichtbij wonen. Voor wie  geen beroep op een eigen netwerk wil of kan doen is er betaalde mantelzorg, zoals ANS van PlusZorg, die structureel of op afroep ingezet kan worden: ook voor de vervanging van de bestaande mantelzorg in de vakantieperiode.