PlusBlog: Proost, of nog even niet?

Pluszorg - Van kwaliteit van zorg, naar kwaliteit van leven

PlusBlog: Proost, of nog even niet?

Dry January loopt bijna op z’n eind. Dit jaar gaven 23.747 mensen zich officieel op voor ‘de maand zonder alcohol’, twee keer zoveel als vorig jaar. Onofficieel zouden deze maand zelfs 100.000 mensen bier en wijn hebben laten staan weet RTL nieuws te melden. Heb je het, ondanks alle verleidingen, een maand volgehouden dan is de kans groot dat je beter slaapt en je fitter voelt. Ook verbetert je cholesterolgehalte en leverfunctie.

Met of zonder Dry January is er binnen de ouderenzorg een trend rond alcohol zichtbaar. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 80% van de Nederlanders tussen de 65 en 75 jaar alcohol drinkt. Bekend is dat in deze leeftijdscategorie er steeds vaker en meer wordt gedronken ten opzichte van zo’n 10 jaar geleden en hierdoor het aantal hulpvragen toeneemt. Het percentage drinkers neemt wel af met het ouder worden.

De meeste mensen drinken voor de gezelligheid. Als er niet te veel en niet te vaak gedronken wordt, levert het weinig of geen problemen op. Maar wat is ‘niet te vaak’ en ‘niet te veel’? Bij een dagelijks gebruik van meer dan tachtig gram alcohol, dat is acht glazen, spreekt men van alcoholisme. Het maakt daarbij niet uit of het om een borrel gaat of om een glas bier of wijn. Landelijk wordt voor ouderen het volgende geadviseerd: zowel voor mannen als vrouwen maximaal 1 glas alcohol per dag.

Effecten van alcohol op ouderen

Iemand op oudere leeftijd verdraagt alcohol slechter dan op iemand op jongere leeftijd, dit heeft de volgende redenen:

  • Ouderen hebben minder lichaamsvocht en vaker een hoger vetpercentage
  • Daarnaast werken lever en nieren minder efficiënt en neemt de lichamelijke weerstand af

Hierdoor leidt eenzelfde hoeveelheid alcohol bij ouderen gemakkelijker tot een hoger alcohol-bloedgehalte, lagere tolerantie en snellere dronkenschap (met mogelijk meer lichamelijke schade, valgevaar etc.). Ook zijn er een mogelijk aantal grotere gezondheidsrisico’s zoals bloeddruk- en hartproblemen, diabetes type II en hoge cholesterol.

Bronvermelding: RTLnieuws / alcoholhulp.be