PlusBlog: Stemmen met dementie op woensdag 21 maart

Pluszorg - Van kwaliteit van zorg, naar kwaliteit van leven

PlusBlog: Stemmen met dementie op woensdag 21 maart

Dementie is ingewikkeld. Om meerdere redenen. Onlangs organiseerden wij samen met een casemanager van de GGZ in de Lichtfabriek in Gouda een Kenniscafé rond dementie voor de medewerkers van PlusZorg die veel met cliënten met dementie werken. Nu mensen steeds langer thuis (moeten) blijven wonen, ook wanneer ze met dementie te maken hebben, komen zaken als agressie en dwalen ook in onze praktijk steeds vaker voor. Een van de conclusies tijdens deze leerzame avond was dat het belangrijk is om in gesprek te blijven, met cliënt en mantelzorg. En om te kijken naar wat wel kan.

Stemmen op 21 maart

Op woensdag 21 maart 2018 zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Iedereen van 18 jaar en ouder mag zijn stem uitbrengen, ook mensen met dementie. Zolang iemand kan en wil stemmen en ook duidelijk kan aangeven op welke partij hij wil stemmen, kan dat. Alzheimer Nederland maakte een duidelijk stappenplan en een video lees meer. In deze video geven zij tips voor de stappen die het beste genomen kunnen worden.

De bedenker van dit stappenplan

Henk van Pagée is 69 jaar en kreeg vier jaar geleden de diagnose alzheimer. Omdat hij het erg belangrijk vindt dat hij nog kan stemmen en daar andere mensen met dementie ook graag bij wil helpen, heeft hij dit stappenplan bedacht. “Ik stem mijn hele leven al. Waarom zou dat nu niet meer kunnen? En ja, ik heb wel wat hulp nodig. Ik vraag daar gewoon om. Dit stappenplan helpt mij. Ik neem het vooraf door en stapje voor stapje gaat dat zeker lukken en anders vraag ik mijn broer, zus of vriend mee.”

Bron: https://www.alzheimer-nederland.nl/stemmen