Wees voorbereid op hitte

Pluszorg - Van kwaliteit van zorg, naar kwaliteit van leven

Wees voorbereid op hitte

Het KNMI verwacht een periode met aanhoudende hitte. Het Nationaal Hitteplan voor onze regio is/wordt in werking gesteld! Bent u er klaar voor?!
Deze hitte kan een bedreiging zijn voor de gezondheid, vooral voor ouderen en mensen met een chronische aandoening. Weet wat u moet doen als het warm wordt!

Wat kunt u doen om ongemak tijdens hitte te beperken?

Het ongemak van hitte kan beperkt worden door aandacht te schenken aan de volgende punten:

– Drink voldoende: Zorg ervoor dat u voldoende drinkt, ook als u geen dorst heeft. U drinkt te weinig als u minder plast dan gebruikelijk of als de urine donker van kleur is. Bedenk dat u ook ongemerkt veel vocht verliest door transpiratie. Matig het gebruik van alcohol.

Tip: Zorg dat u altijd een flesje water bij de hand hebt, zeker als u naar buiten gaat of met de auto op pad gaat.

– Houd uzelf koel: Draag dunne en makkelijk zittende kleding. Blijf in de schaduw en beperk lichamelijke inspanning in de middag (tussen 12 en 16 uur).
Tip: Maak gebruik van de koelere ochtend en avond voor uw boodschappen of wandeling. Neem een (voeten)bad of douche. Zoek verkoeling onder een boom of bij water en slaap niet onder een te warme deken.

– Houd uw woning koel: Opwarming van de woning kan worden beperkt door tijdig gebruik te maken van zonwering, ventilator of, indien aanwezig, airconditioning. Zorg voor continue ventilatie door ventilatieroosters open te houden of ramen op een kier te zetten.

Tip: Zorg voor extra frisse lucht door het openen van ramen en/of deuren op tijdstippen dat het buiten koeler is, zoals ‘s avonds, ‘s nachts en ‘s ochtends.

– Zorg voor elkaar: Let bij warm weer extra op mensen in uw omgeving die misschien uw hulp kunnen gebruiken. Dat geldt des te meer tijdens de vakantieperiode, wanneer familieleden en verzorgenden weg kunnen zijn.

Tip: Let extra op elkaar bij warm weer en steek een helpende hand toe.

Verstandig zonnen

Zoekt u de zon op, dan adviseert de GGD goed in te smeren met een anti-zonnebrandmiddel met een voldoende hoge beschermingsfactor. Smeer uw huid elke twee uur opnieuw in, doe dit vaker wanneer u net heeft gezwommen, na het afdrogen of als u sterk heeft getranspireerd. Vermijd het openlijk zonnen tussen 12 en 16 uur.

Zwemmen in open water

Als het warm weer is kan zwemmen voor afkoeling zorgen. Let wel op dat u zwemt in veilig en schoon water. Of het water geschikt en veilig is om in te zwemmen kunt u zelf controleren op de website www.zwemwater.nl

Weerberichten

Via radio en tv wordt u op de hoogte gehouden van het verwachte verloop van de temperatuur. De website van het KNMI geeft uitgebreidere informatie over het weer en de bijbehorende weerswaarschuwing in uw regio. Daarnaast stuurt KNMI waarschuwingen en informatie over de weersverwachting via twitter.

Meer informatie

Voor meer informatie en tips kunt u kijken op de website van de GGD. Mocht u vragen hebben over uw gezondheid of het gebruik van uw medicijnen tijdens de hitte overleg dan met uw huisarts of apotheek.